Gezondheidscheck bij Vogels Verenpak
Vogelveren horen netjes sluitend om de vogel heen te zitten. Als het verenpak niet mooi aansluit, kan een vogel in de rui zijn. Normaal gesproken is een vogel in 6 tot 8 weken door de ruiperiode heen. Een vogel kan dik/bol gaan zitten; dit is vaak een teken van ziekte; hij probeert op deze manier de warmte tussen zijn veren te regelen. Kale plekken kunnen wijzen op parasieten, een vitaminegebrek of stress. Parasieten kunnen behandeld worden met AntiParasiet (1 of 2 vogels) of Parasita (handig voor meerdere vogels). Bij stress is het belangrijk te achterhalen wat de oorzaak is, denk aan andere voeding of een nieuwe kooi, huisgenoot, etc. Maar denk ook aan de juiste hoeveelheid licht. Als het buiten donker is, doen wij vaak binnen het licht aan; een vogel kan hiervan ontregeld raken. Gebruik in dat geval een doek over de kooi zodat de vogel een natuurlijk lichtpatroon kan volgen.

Ogen
De ogen van een vogel moeten schoon en glanzend zijn. Afwijkingen aan de ogen kunnen wijzen op een onderliggende ziekte of een oogontsteking. Als de ogen licht geïrriteerd zijn, kan dit behandeld worden met Oogzalf. Bij het gebruik van Oogzalf is het verstandig om de vogel niet op schelpenzand te zetten; dat kan aan de zalf gaan plakken en de ogen nog verder irriteren, kies dan voor kranten of bijvoorbeeld maiskorrels of houtsnippers. Denk dan ook aan (extra) grit zoals Cana Grit want dat halen vogels vaak ook uit schelpenzand.

Gewicht / conditie
Vogels zijn erg licht; dat komt omdat hun botten hol zijn en ook hun veren wegen niet veel. Om de conditie te bepalen, kijken we naar het borstbeen: als een vogel een scherp borstbeen heeft, is de vogel (te) mager (en mogelijk ziek). Vaak is een vogel echter te dik; dat is te merken als je moeite moet doen om het borstbeen te voelen. Vogels eten meestal eerst de vettere zaden, er blijven lege vliesjes van de zaden liggen en het baasje denkt dat de voeding op is. Het bakje wordt dan leeggegooid en de vogel krijgt weer nieuwe voeding. Weer eet de vogel de vette zaden waardoor de vogel makkelijk te dik kan worden; het is daarom verstandig om dagelijks afgepast eten te geven.

TIP:
Alle XtraVital vogelvoedingen bevatten een maatschepje en een voedingsadvies zodat afgepast eten gevoerd kan worden.

Neus / bek / ademhaling

De ademhaling dient regelmatig te zijn en er mag geen uitvloeiing uit de neus zijn. Een reutelend geluid kan wijzen op stof, neusverkoudheid, infectie, luchtpijpmijten, etc. Bij beginnende ademhalingsproblemen kan Gezasept gebruikt worden. Bij een infectie met luchtpijpmijten maakt een vogel schuddende bewegingen met de kop alsof hij iets wil wegslingeren. In de luchtpijp kunnen ze als volgt worden waargenomen; maak de veren van de hals met water vochtig en veeg deze dan zodanig omhoog en omlaag, dat aan beide zijden van de hals een strook onbevederde huid vrijkomt. Door nu de halshuid naar de borstzijde uit te trekken, komt de luchtpijp in de huidplooi te liggen. Houd de vogel voor een lampje. U ziet de mijten als zware puntjes in de luchtpijp. Dit is te behandelen met AntiLuchtpijpmijt. Een vogel kan voedsel opgeven. Sommige soorten doen dat als hofmakerij of voor het voeren van de jongen. Het kan echter ook gebeuren als een vogel ziek is. Vaak zijn de veren op de kop / hals dan vies / plakkerig. Het kan zijn dat de vogel last heeft van kropziekte; de vogel geeft dan slijm op. Het is in deze gevallen verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Kropziekte kan ontstaan door een tekort aan jodium; dan is het verstandig om na de behandeling de voeding aan te gaan vullen met bijvoorbeeld Algolith.

Snavel
Bij vogels groeit de snavel het hele leven door. Soms, vooral bij kromsnavels, kan de snavel te ver doorgroeien. Het is belangrijk om vogels materiaal te geven zodat ze hun snavels kunnen slijpen, denk bijvoorbeeld aan een speciale zitstok van puimsteen of lavasteen, (wilgen)hout, etc. Als een snavel te ver doorgroeit, zal de vogel geen voedsel meer op kunnen nemen en zal uiteindelijk verhongeren. Laat de snavel bij doorgroeien daarom vijlen, slijpen of branden door een vogelexpert of dierenarts.

Poten
Soms worden de nagels te lang en is het noodzakelijk deze te knippen (pas wel op. Er zit een bloedvat in de nagel; laat dit bij twijfel door iemand met ervaring doen). Vaak is dan de zitstok te dun of te glad en is het ook verstandig de zitstok aan te passen, hier is een zitstok van verschillende diktes en puimsteen/lavasteen heel geschikt voor. Vogels kunnen last krijgen van kalkpoten. Mijten veroorzaken schilfers (wat lijkt op een kalkachtig laagje, vandaar de naam). De mijten kunnen aangepakt worden met Anti-Parasiet of Parasita (zie Verenpak) en aanvullend kunnen de poten ingesmeerd worden met Epithol- en Wondzalf.

Cloaca​​​​​​​
Vieze veren rond de cloaca kunnen wijzen op diarree, darmontsteking, wormen, etc. Diarree (door teveel vochtopname, bedorven voedsel, etc) kan behandeld worden met Actieve Houtskool. Maar darmproblemen kunnen ook andere oorzaken hebben. Behandeling is afhankelijk van de toestand van het dier. Houd de vogel goed in de gaten en ga bij twijfel langs de dierenarts.

Advies:
"Vogels laten niet snel merken dat ze iets mankeren; bij twijfel is het dan ook belangrijk contact op te nemen met de dierenarts."
    14-11-2018 20:50     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze site is alleen bestemd voor bestellingen die in ons magazijn afgehaald kunnen worden of die via onze eigen "regiobezorging" binnen een straal van 20 km rond postcode 1276 geleverd zullen worden. Bent u er zeker van dat uw Woonplaats binnen die straal van 20 km rond postcode 1276 valt dan kunt u door op "Ja" te klikken verder gaan en uw bestelling plaatsen. Indien u hier niet zeker van bent klikt u op "voorwaarden regiobezorging" om te kijken of uw Woonplaats ook valt onder deze vorm van bezorging.

N.B.
Wij bezorgen niet via reguliere bezorgdiensten zoals PostNL etc.